Krakkó

Krakkó, a Visztula két partján fekvő város, Lengyelország egykori királyi fővárosa méltán vívta ki a "világkultúra kincse, a tudomány és a fiatalok városa" nevet. Szépségében kimeríthetetlen, megunhatatlan metropolisz.

A város szíve, a Főtér

A középkori Európa legnagyobb tere található itt. A páratlan hangulatról mûvészek és zenészek gondoskodnak, gyakran díszes parádék keretei között. Itt áll a világhírû gótikus Mária Templom, benne a középkor híres nürnbergi fafaragó mûvészének, Wit Stwosznak műremek szárnyasoltárával. A templom tornyából óránként kürtszó hangzik fel.                 

A fõtér közepén áll Lengyelország legrégebbi kereskedõháza, a Posztócsarnok, ahol népmûvészeti cikkeket és emléktárgyakat lehet vásárolni.

A város fölé magasodó Wawel 

A legendák szerint a még lakatlan Wawel-domb környékét hatalmas sárkány tartotta hatalmában. Krakus király egy "járandóságként" odaszállított marha belsejét égõ kénnel töltötte meg, és így szabadultak meg a dühös sárkánytól. A furfangos Krakus király a Wawel dombon építette fel palotáját, és így jött létre a waweli település. A vár maga a XIV.században épült és a XVI. század közepén vált Európa egyik legszebb, legékesebb uralkodói palotájává. Kihagyhatatlan látvány a Waweli Székesegyház, amely nemcsak mûmlék, hanem egyben ma is mûködõ templom, valamint a reneszánsz korában élt takácsmesterek által készített, arras típusú faliszõnyegekkel díszített, lenyûgözõ látványt nyújtó királyi palotatermek.

Kazimierz zsidónegyed

[Remuh zsinagóga]

Krakkó egyik leglátványosabb városrésze, ami 1939-ig elsõsorban krakkói zsidók által lakott terület volt. Több száz éves mûemlékeivel feledhetetlen hangulatot áraszt. Itt áll a híres Remuh Zsinagóga, a legrégebbi lengyelországi zsidó épület, a Régi Zsinagóga, amely ma múzeumként mûködik, valamint itt találjuk a "megreformált" imaházat, a Tempelt, és a Poper Imaházat.
Krakkó környéke

[Kinga legendája]

Ha Krakkóban jár, érdemes ellátogatni a 10 km-re találhatóWieliczkai Sóbányába, mely közel 1000 éves kitermelés után terjedelmes, a sókristály alakzatoktól titokzatossá vált, egyedülálló földalatti városhoz hasonlítható leginkább.

Aki még nem járt ott, érdemes ellátogatni az Auschwitz-Birkenau Tábormúzeumba. Auschwitz (lengyel nevén Oswiecim) Krakkótól körülbelül 70 km-re nyugatra található. Az 1940-45 között mûködõ koncentrációs tábor ma zarándokhely, az emlékezés helyszíne lett.

Hogy mennyire vendégszeretõek a krakkóiak, azt az is bizonyítja, hogy Krakkó a mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített.